puszka.pl - pysznie!

Czerwona porzeczka na ostro

Dlaczego na ostro? Bo z kolorowym pieprzem! Nie mam w zwyczaju posługiwać się obcojęzycznymi nazwami potraw, stąd też nie pojawia się nazwa „chutney”. Pieprzowe wydanie idealne dla ludzi nie przepadających za słodkościami. Idealna alternatywa do serów zamiast żurawiny ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3 słoiki

1/2 kg porzeczki czerwonej
3/4 szkl. cukru
starta skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki pieprzu kolorowego
laska cynamonu

Przygotowanie:

Obraną porzeczkę zasypujemy cukrem, startą skórką cytrynową, dodajemy pieprz kolorowy, ścieramy laskę cynamonu, wlewamy sok z cytryny i całość mieszamy.

Wszystkie składniki smażymy na patelni na niewielkim ogniu przez 20-25 min, co jakiś czas mieszając.

Gorącą porzeczką zapełniamy słoiki, uprzednio wyparzone (wraz z zakrętkami), zakręcamy i stawiamy do góry dnem, same zassą się bez zagotowania.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Porzeczka na ostro nadaje się zarówno do ciasteczek korzennych, jak i do serów.
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: 2012-07-17 20:56:04.654
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/07/15/czerwona-porzeczka-na-ostro/

Twoje zapiski: