Pikantne danie z granulatu sojowego
Bez posmaku granulatu, pikantne i świetne na codzienny obiad i do poczęstowania gości.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2
60 gram granulatu sojowego
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (sprawdźcie, czy nie zawiera polepszaczy smaku)
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1 łyżka sosu sojowego
2 duże ząbki czosnku
tymianek
oregano
2 gałązki lubczyku i selera
3 łyżki oleju
ryż (u mnie brązowy - ilość wg upodobań)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Do małego garnka z wodą wrzucamy gałązki lubczyka i selera oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy ok. 15 min (nie solimy). Po tym czasie przecedzamy bulion i wrzucamy granulat sojowy mocząc go odrobinę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy jest gotowy odcedzamy go, wyciskając z niego nadmiar płynu (ważne!). Wysypujemy do osobnej miseczki na tyle dużej, żeby podczas stygnięcia zdążył jeszcze odparować.
Przyprawiamy granulat przyprawą do mięsa mielonego, papryką, sosem sojowym, ziołami i ew solą oraz pieprzem. Istotną rzeczą jest, aby miał bardzo intensywny smak.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy granulat i dość długo smażymy. Gdy jest gotowy, posypujemy nim wcześniej ugotowany ryż i serwujemy.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Dobrze, gdy granulat przygotujemy dzień wcześniej i zostawimy na noc w lodówce by smaki dobrze się wymieszały.
Twoje zapiski: