1 duża cebula (ja preferuję czerwoną)
1 i 1/4 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
przyprawy: pieprz, papryka czerwona, sól
Przygotowanie:
1. Należy rozgrzać olej w garnuszku lub we frytkownicy do 185 st. C.
2. Cebule kroimy w plastry, rozdzielamy krążki.
3. W miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Obtaczamy krążki w przygotowanej mące i odkładamy na bok. Następnie do mąki należy wbić jajko, wlać mleko i dobrze wymieszać.
Zanurzamy krążki w cieście i odkładamy na kratce (np. z piekarnika) i czekamy, by obciekły z nadmiaru ciasta. Następnie obtaczamy krążki w bułce tartej.
4. Smażymy w głębokim tłuszczu do czasu nabrania przez nie złocistego koloru. Przyprawiamy i gotowe!
Wskazówki i uwagi:
Należy wykorzystać papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu po smażeniu.
Nadesłał(a) aryastark001,
dnia: 2012-07-14 06:38:50.482
Źródło/autor przepisu: Pracownik amerykańskiej restauracji w Paryżu. : )