puszka.pl - pysznie!

Zupa kukurydziano-ziemniaczana ze śmietaną

Zupa znakomita! Lekka. Szybko znika ;)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 puszki kukurydzy (400 g jedna) albo kukurydza mrożona
2 cebule i pęczek szczypiorku albo 2 pęczki dymki i jedna cebula
2-4 ziemniaki
100 g masła
750 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki min 18% (nie kwaśnej),
sól i pieprz

Przygotowanie:

Roztopić masło w rondlu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cząstki cebuli oraz osączoną kukurydzę. Smażyć na maśle kilka minut, mieszając. Połączyć z bulionem. Gotować 15 minut, dodać śmietanę i już nie gotować [:-)], posypać posiekanym szczypiorkiem lub dymką.

Wskazówki i uwagi:

Dobra z bułeczką żytnią.
Nadesłał(a) EwaH, dnia: Jul 9, 2012
Źródło/autor przepisu: Maja Sz.

Twoje zapiski: