2 puszki kukurydzy (400 g jedna) albo kukurydza mrożona
2 cebule i pęczek szczypiorku albo 2 pęczki dymki i jedna cebula
2-4 ziemniaki
100 g masła
750 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki min 18% (nie kwaśnej),
sól i pieprz
Przygotowanie:
Roztopić masło w rondlu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cząstki cebuli oraz osączoną kukurydzę. Smażyć na maśle kilka minut, mieszając. Połączyć z bulionem. Gotować 15 minut, dodać śmietanę i już nie gotować [:-)], posypać posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
Wskazówki i uwagi:
Dobra z bułeczką żytnią.
Nadesłał(a) EwaH,
dnia: 2012-07-09 08:47:39.755
Źródło/autor przepisu: Maja Sz.