puszka.pl - pysznie!

Śródziemnomorskie racuchy

Naszła mnie ochota na racuchy na słono ;) Najlepsze są ze świeżymi warzywkami, papryką, pomidorem, groszkiem, kiszonymi ogórkami, ew. z przesmażonym bakłażanem :) Raz na jakiś czas można zjeść coś smażonego ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

ok. 500 g mąki
duża szczypta soli
100 g świeżych drożdży
woda (ok. litra)

3 garście zielonych oliwek
pęczek, a nawet bukiet z: bazylii, oregano, rozmarynu, natki, hyzopu, cząbru, krwawniku i innych ziół, które są pod ręką ;)
opcjonalnie może być zamiast lub dodatkowo 5 łyżek ziół prowansalskich lub innej mieszanki

olej do smażenia

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrabiamy rzadkie ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dobrze jest dać dodatki (zioła i oliwki) jeszcze przed wyrobieniem ciasta z wodą, lepiej się wmieszają.

Ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem (w każdym razie mi do tej pory nie udało się smażyć ciasta drożdżowego bez oleju) ;) Należy smażyć z obu stron.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z dużą ilością świeżych warzyw, można przygotować coś w rodzaju szwedzkiego stołu :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-07-07 12:00:35.088
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: