puszka.pl - pysznie!

Placki ziemniaczane z pieczarkami, porem i serem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

5 średniej wielkości ziemniaków
chapati atta (mąka pełnoziarnista)
5-6 pieczarek
1 por
15 dag sera goudy
przyprawy i zioła: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, pieprz
olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odsączyć, dodać dwie łyżki mąki i wymieszać (jeśli konsystencja jest wodnista, dodać jeszcze nieco mąki), dodać zioła i przyprawy, i wymieszać wszystko razem.

Pokroić pieczarki w cienkie paski, pokroić por w półkrążki i razem dusić na na małej patelni lub w rondelku.

Na osobnej patelni smażyć placki w głębokim oleju; w międzyczasie zetrzeć żółty ser na tarce. Placki na talerzu posypujemy startym serem, nakładając nań pieczarki i pora.
Nadesłał(a) Marcel Duchamp, dnia: Jul 6, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: