mleko kokosowe (400 ml puszka)
miód/cukier (ile kto lubi - u mnie 2 łyżki miodu)
cukier waniliowy lub wanilia
kasza manna
+ ew. płatki (wiórki) kokosowe do obtoczenia
bazę można ztuningować dodając na przykład:
kakao, bakalie zblendrowane, sezam, płatki kokosowe, ziarno słonecznika, chlust rumu lub olejek rumowy
Przygotowanie:
Zagotować mleko kokosowe ze słodyczą i wanilią. Wsypać kaszę mannę. Ugotować na gęsto. Dosypać dodatki. Ciepłą masę formować w kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obroczyć w płatkach kokosowych.
Wskazówki i uwagi:
U mnie wczoraj była wersja rodzynki-słonecznik-sezam. Dziś po zakupach wersja de lux, czyli obtoczona w kokosowych wiórkach. Sądzę, że inne mleko niż kokosowe też robi robotę, jeszcze nie sprawdzałam.
To mój debiut. Pozdrawiam wszystkich :) W kuchni czuję się super swobodnie, wiec będę czasem wrzucała jakiś eksperymentalny pomysł.