puszka.pl - pysznie!

Trufle kokosowe z kaszy manny

Gdy dręczy brak deseru, wystarczy 20 minut :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 25-30 trufelków

mleko kokosowe (400 ml puszka)
miód/cukier (ile kto lubi - u mnie 2 łyżki miodu)
cukier waniliowy lub wanilia
kasza manna
+ ew. płatki (wiórki) kokosowe do obtoczenia

bazę można ztuningować dodając na przykład:
kakao, bakalie zblendrowane, sezam, płatki kokosowe, ziarno słonecznika, chlust rumu lub olejek rumowy

Przygotowanie:

Zagotować mleko kokosowe ze słodyczą i wanilią. Wsypać kaszę mannę. Ugotować na gęsto. Dosypać dodatki. Ciepłą masę formować w kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obroczyć w płatkach kokosowych.

Wskazówki i uwagi:

U mnie wczoraj była wersja rodzynki-słonecznik-sezam. Dziś po zakupach wersja de lux, czyli obtoczona w kokosowych wiórkach. Sądzę, że inne mleko niż kokosowe też robi robotę, jeszcze nie sprawdzałam.

To mój debiut. Pozdrawiam wszystkich :) W kuchni czuję się super swobodnie, wiec będę czasem wrzucała jakiś eksperymentalny pomysł.
Nadesłał(a) iwka, dnia: 2013-03-26 02:35:24.995
Źródło/autor przepisu: wymyśliłam wczoraj

Twoje zapiski: