Przy porządkach w szafkach kuchennych wpadło mi w ręce opakowanie maku. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam świetny przepis na "pankejki" makowe z migdałami, nie miałam wyjścia - musiałam je zrobić!
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
słodzik (cukier, stewia, miód - co kto preferuje)
5 łyżek maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki olej rzepakowego
2 duże jajka
1/2 szklanki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
+ odrobina oleju do posmarowania patelni przed pierwszym nałożeniem ciasta
Przygotowanie:
Wymieszać w misce wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia oraz płatki migdałów), dodać jogurt, jajka i olej - wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste.
Nakładać na rozgrzaną patelnię i smażyć z dwóch stron na wolnym ogniu (częściowo przykrywać, aby urosły).