puszka.pl - pysznie!

Wegańska galaretka z truskawkami i porzeczką na bazie soku

Po dawnych nieudanych próbach z agarem, postanowiłam znów stawić mu czoła ;), korzystając z kończących się już (podobno) zbiorów truskawek, a jednocześnie odkrywając nowość - sok jabłkowo - rabarbarowy (uwaga, uwaga, wśród barwników zabrakło koszenili /naturalnego barwnika z wyciągu z owadów/, a pojawiła się czarna marchew).

Swoją drogą polecam, z lodem smakuje jak domowy kompot :) Zmierzając do sedna - owy sok stanowił bazę dla mojej galaretki z agaru.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

5 g agaru
250 g truskawek
garść czerwonej porzeczki
0,5 l soku jabłkowo-rabarbarowego* (Hortex)

Przygotowanie:

Sok wlewamy do garnka, rozpuszczamy agar i gotujemy przez 10-15 min.

W międzyczasie obieramy porzeczki i truskawki z szypułek.
Truskawki w całości układamy w salaterkach i zalewamy zawartością z garnka.* Porzeczki zatapiamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Galaretka najlepiej smakuje schłodzona ;)

Wskazówki i uwagi:

* ja użyłam 250 ml soku i 250 ml wody, można użyć 500 ml soku, w zależności od lubianego poziomu słodkości

* nie warto przejmować się konsystencją, bez strachu - galaretka na pewno zgęstnieje :)
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: Jul 3, 2012
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/07/03/weganskagalaretka/

Twoje zapiski: