200 g zakwasu pszennego (50/50)
500 g mąki pszennej (typ 650)
300 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki słodu
Przygotowanie:
Wyrobić robotem ciasto, jest dosyć rzadkie i klejące. Przełożyć do foremki (ja używam specjalnej do chleba, nieprzywierającej, kupiłam w Tesco) o wymiarach 20x10x7,5 (wysokość). Zaczekać aż podwoi objętość (czyli dojdzie do granic formy). W oryginalnym przepisie 3-5 godzin, u mnie zajmuje to ok. 8.
Piec 20 minut w 230 st. C, potem jeszcze 25 minut w 200 st. C. Jak nie chce wyjść z nieprzywierającej formy to jeszcze dopiekam 10 minut sam spód.
Wskazówki i uwagi:
Można modyfikować przepis, np. dodać mniej wody, wyrobić kulę ciasta i piec na kamieniu (wtedy najpierw wyrasta 2 godziny, potem uformowanie bochenka i do podwojenia objętości).