puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z zielonego groszku z miętą i mlekiem kokosowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3-3,5 szkl. (mniej niż 1 torebka mrożonki) zielonego groszku (w sezonie oczywiście świeży)
1 cebula
1 mały ziemniak (wielkości cebuli ;)
spora garść liści świeżej mięty (suszona też może być)
3 szkl. bulionu (może być z kostki)
odrobina oleju do smażenia
sól
pieprz
ok. 1/2 szkl. mleka kokosowego (u nas 60%)

Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Cebulę przesmażamy na odrobinie oleju, raczej nie rumienimy. W razie potrzeby można podlać wodą.

Dodajemy groszek, ziemniaka, bulion, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodajemy posiekaną miętę, żeby się "zaparzyła" i nadała zupie aromat. Nie musimy dodawać całej na raz, jeśli obawiamy się przesadzić :)

Wszystko razem miksujemy blenderem, dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku. Jeśli aromat mięty jest za słaby, domiksowujemy więcej i odstawiamy na chwilę lub podgotowujemy.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: Jul 1, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: