puszka.pl - pysznie!

Sałatka z młodymi pieczonymi ziemniakami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kilogram młodych, malutkich ziemniaków
sałata np. rzymska
puszka kukurydzy
pęczek rzodkiewek
papryka czerwona
5 pomidorów

odrobina oleju (np. rzepakowy)
przyprawa do ziemniaków (zwana "kartofelkiem" lub "do frytek"), papryka w proszku, sól

Przygotowanie:

Ziemniaki oskrobać ze skórki, wymyć i pokroić na połówki (większe na ćwiartki), wrzucić do miski skropić olejem i przyprawić porządnie w/w przyprawami. Wymieszać i przykryć folią aluminiową lub talerzem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Czas należy kontrolować, ziemniaczki powinny mieć chrupiącą skórkę. Wyciągnąć i czekać aż ostygną.

W tym czasie przygotować:

sałatę - porwać na mniejsze kawałki, kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewki, pomidory i paprykę pokroić. Połączyć z pieczonymi ziemniaczkami. I gotowe!
Nadesłał(a) koralina, dnia: Jun 25, 2012
Źródło/autor przepisu: http://quchniawege.blogspot.com/2012/06/saatka-z-pieczonymi-modymi-ziemniakami.html

Twoje zapiski: