puszka.pl - pysznie!

Sercowa zupa mojej mamy

Dlaczego sercowa? Bo podbije każde serce! A z racji składników może działać jak afrodyzjak! ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-6

Wywar: marchewka, pietruszka, kawałek selera, pół cebuli, ziele angielskie, 2-3 liście laurowe

oliwa
1-2 papryki
kilka pomidorów lub pomidory w puszce
2-3 ząbki czosnku
bazylia suszona lub świeża
lubczyk świeży
sól, pieprz

Przygotowanie:

Podstawą jest naturalny wywar z jarzyn: marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, lub w grube plastry, ćwiartki, jak kto lubi. Do jarzyn dodajemy połówkę cebuli i gotujemy w niewielkiej ilości wody przez ok. 10-15 minut. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe.

W międzyczasie gotujemy na małym ogniu pokrojoną w duże kawałki paprykę ok. 10 min. Pomidory (w przypadku surowych, kroimy w kostkę) i jarzyny dodajemy do ugotowanej papryki i miksujemy*.

Siekamy bazylię, czosnek, lubczyk i dodajemy do zupy.
Dodajemy 2-3 łyżki oliwy, doprawiamy solą (bądź sosem sojowym), pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min i gotowe!

Zupa jest na tyle gęsta, że można jeść ją samą, bądź podawać z makaronem (ja dodałam kolorowego makaronu świderki) i opcjonalnie z kleksem śmietany.

Smacznego, mam nadzieję, że podbije także Wasze serca ;-))

Wskazówki i uwagi:

* jarzyn, pomidorów i papryki nie musimy miksować na papkę
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: Jun 17, 2012
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/06/04/czas-na-zupe-sercowa-zupa-mojej-mamy/

Twoje zapiski: