puszka.pl - pysznie!

Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza)

Kolejna próba stworzenia idealnego i zdrowego ciasta pizzowego i... wreszcie udana!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g mąki (pół pszennej pełnoziarnistej i pół pszennej białej np. 450)
30 g świeżych drożdży
ciepła woda (ok. 150-200 ml)
sól
2 łyżki oliwy lub łyżka rozpuszczonego masła (można rozpuścić w mikrofali)

Przygotowanie:

Z drożdży, części wody i łyżki mąki zrobić zaczyn (rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut). Połączyć z mąką, tłuszczem i resztą wody, a następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i czekać godzinkę na wyrośnięcie.

Ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem (ja dzielę ciasto na 2 części, jedna większa to dla Męża). Obłożyć warzywami.

Wstawić do piekarnika i najpierw piec w temp. 50-60 st. około 10 min, a potem zwiększyć temperaturę (do 200 st. C) i piec jeszcze 15-20 min.

Wskazówki i uwagi:

Z podanych proporcji robię dwie pizze, jedną dla siebie (wielkości talerza płaskiego obiadowego) i jedną dla Lubego (większą niż talerz obiadowy).
Nadesłał(a) koralina, dnia: 2012-06-11 06:44:45.357
Źródło/autor przepisu: moje modyfikacje - więcej na moim blogu http://quchniawege.blogspot.com/2012/06/pizza-pszenno-razowa.html

Twoje zapiski: