Kolejny zielony wariant - pokrzywa na pizzy :) Dobrze wygląda, dobrze smakuje :) Aby danie było bardziej sycące, dodałam soczewicy. Nieskomplikowane i kolorowe :)
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
10 łyżek oliwy
sól
woda
100 g pokrzywy
75 g soczewicy
4-5 pieczarek
2 cebule
mały koncentrat
2-3 ząbki czosnku
szczypta cayenne
szczypta soli
oregano
Przygotowanie:
Z pierwszej grupy składników zrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce).
Pokrzywę przebrać i sparzyć, następnie ostudzić i pokroić.
Soczewicę ugotować (dobrze by było al dente, ale nie za twardą, bo w piekarniku dużo już nie dojdzie) z odrobiną soli.
Koncentrat wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, oregano, cayenne i solą. Cebulę spiórkować, a pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki.
Na blasze rozłożyć ciasto, można je jeszcze odstawić na trochę albo "pędzić" w piekarniku na 50 st. C. Posmarować ciasto doprawionym koncentratem, ułożyć na to pieczarki i cebulę, dalej pokrzywę i na wierzch soczewicę. Można też soczewicę schować pod pokrzywą. Piec ok. 40 min. na 170 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Jak najbardziej można dodać więcej pokrzywy. Więcej cebuli, pieczarek, wszystkiego ;) Moja pizza akurat wyszła nieco "chuda", ale to dlatego, że wykorzystałam wszystko, co mi zalegało po szafkach i w lodówce ;)
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-06-09 07:38:02.141
Źródło/autor przepisu: przepis własny