1 torebka brązowego ryżu
2 duże ząbki czosnku
garść czarnych oliwek (zamiennie: zielonych)
4 nieduże pomidory z puszki + kilka łyżek zalewy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
ewentualnie 1/2 łyżeczki rozmarynu
(oczywiście zamiennie można użyć świeżych ziół)
Olej lub oliwa do smażenia
sól lub sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente.
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy, dodajemy pomidory z zalewą i przyprawy. Podduszamy minutę lub dwie, dodajemy ryż i pokrojone w plasterki oliwki. Doprawiamy solą lub sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze chwilę.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli używamy świeżych ziół, to lepiej dodać je pod koniec przygotowania.
Nadesłał(a) Inon,
dnia: 2012-06-07 14:46:01.094
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.