puszka.pl - pysznie!

Azjatycki ryż z rodzynkami i kurkumą

To danie powstało, kiedy mieszkałam z koleżanką, a w kuchni miałyśmy tylko ryż, rodzynki i przyprawę do potraw chińskich. Stało się ulubionym ryżem mej siostry :D Do tego szybkim i tanim.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- przepis nie ma określonych proporcji.
ryż
cebula
rodzynki
kurkuma
przyprawa do potraw chińskich (ja użyłam Appetity, w składzie imbir, anyż, papryka słodka, trawa cytrynowa)
pieprz
olej/oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy ryż, pilnując, by się nie rozgotował. Kiedy już jest gotowy, rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy do niego pokrojoną cebulkę. Gdy cebula zaczyna się smażyć, przesypujemy ryż na patelnię, uważając by nie wlać wody z niego (można wcześniej odcedzić ryż w sitku).

Całość smażymy, dodając przyprawy - ja sypię szczególnie dużo kurkumy, uwielbiam kiedy ryż robi się pomarańczowy. Z mieszanką chińską trzeba uważać, by ryż nie zrobił się zbyt słony. Jeżeli oczywiście posiada się te przyprawy oddzielnie, można dodać ile się rzewnie podoba.

Dorzucamy rodzynki i jeszcze smażymy, by ryż był suchy i przysmażony.

Wskazówki i uwagi:

Polecam kombinowanie z proporcjami :)
Nadesłał(a) Vequel, dnia: Jun 5, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: