puszka.pl - pysznie!

Ciasto Alibaby (z rabarbarem, truskawkami i pomarańczą)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
0,8 szklanki mąki
0,4 kostki masła roślinnego
1 łyżka cukru
szczypta soli
3 łyżki wody

nadzienie:
0,5 kg rabarbaru
1 pomarańcza
5 dag truskawek
1 łyżeczka imbiru
0,75 szklanki cukru

ew. miód lub cukier puder na wierzch

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto zagnieść je i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Rabarbar i pomarańczę umyć, obrać ze skórki i pokroić. Dodać imbir, cukier i gotować ok. 5 minut, następnie dodać umyte i odszypułkowane truskawki.

Połowę ciasta rozwałkować, włożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (biorąc pod uwagę brzegi) i przykryć owocami. Drugą połowę także rozwałkować i przykryć owoce. Na środku ciasta zrobić nacięcie dla ujścia pary.

Piec w temp. 200 stopni ok. 30 minut. Po wyjęciu można posmarować rozpuszczonym miodem lub cukrem pudrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art. 2000

Twoje zapiski: