puszka.pl - pysznie!

Śliwkowe ciasto bez cukru


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka mąki razowej orkiszowej
szklanka mąki pszennej białej
szklanka chrupiącej gryki (gryka ekspandowana czyli "popcorn" z gryki)
8 suszonych śliwek
2/3 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki melasy trzcinowej
0,5 kg śliwek (mogą być mrożone)
rafinowany olej kokosowy

Przygotowanie:

Suszone śliwki z dodatkiem melasy i odrobiną wody miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki, wiórki kokosowe, grykę i olej kokosowy (ok. 3-4 czubate łyżki). Zagniatamy ciasto w niezbyt zbita kulkę (jak na kruche). Jeśli nie chce się lepić, dodajemy więcej oleju kokosowego. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty, a na wierzchu układamy połówki śliwek.

Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: 2012-06-02 19:28:07.596
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: