Mąkę zagnieść z kawałeczkami masła, cukrem, solą dodając 2-3 łyżki lodowatej wody. Powinno powstać gładkie, zwarte ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Cytrynę umyć ciepłą wodą, wytrzeć, skórkę zetrzeć do jabłek, wycisnąć także sok. Imbir drobno pokroić i dodać do jabłek razem z cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto podzielić na dwie porcje (jedną trochę większą od drugiej). Większą rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem. Ściąć wystające brzegi. Ciasto zwilżyć wodą.
Na ciasto rozłożyć masę jabłeczną. Rozwałkować drugi kawałek i przykryć nim nadzienie jabłkowe ściskając brzegi i formując je faliście. Z pozostałej ilości ciasta wyciąć elementy dekoracyjne i przy pomocy wody przykleić je do ciasta. Pośrodku ciasta wyciąć dziurę, aby przez nią mogła wydobywać się para.
Piec ok. 45 min. Na złoty kolor. Gorące ciasto posmarować podgrzaną marmoladą, podawać z lodami waniliowymi lub na zimno z bitą śmietaną.