puszka.pl - pysznie!

Kartacze z farszem z granulatu sojowego


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

ciasto:
1 kg surowych, tartych ziemniaków
1 kg gotowanych ziemniaków
łyżka mąki ziemniaczanej
oliwa/olej

farsz:
granulat sojowy
cebula, czosnek
oliwa
papryka słodka, mielona
przyprawy (bazylia, oregano, tymianek...)
sól pieprz...

Przygotowanie:

Ciasto: mieszamy wszystkie składniki, dodajemy 2 łyżki oleju/oliwy i dalej mieszamy aż składniki będą całością.

Ten farsz wymyśliłam sobie sama, ale jest zjadliwy :)

Farsz: granulat wymoczyć w bulionie i gdy będzie miękki - odcedzić. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu aż się zarumieni, dodajemy do granulatu, dodajemy 1/2 łyżki oliwy, doprawiamy papryką i innymi przyprawami, mieszamy.

Teraz końcowa faza :)

Bierzemy kawałek ciasta, lepimy z niego kulkę, ugniatamy, wkładamy do środka farsz i zalepiamy, i tak dalej i tak dalej aż farsz i ciasto się skończą. Wkładamy je na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok 7-10 min od wypłynięcia na wierzch.

Wskazówki i uwagi:

Podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i polewamy nią kartacze. Smacznego!:)
Nadesłał(a) mena77, dnia: Jun 2, 2012
Źródło/autor przepisu: mENA

Twoje zapiski: