puszka.pl - pysznie!

Fasolka "po bretońsku"

Fasolka po bretońsku kojarzy mi się z tłustymi kawałkami boczku i kiełbasą. A to danie od boczku i kiełbasy jest dalekie, a nawet jak najdalsze...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

paczka białej fasoli (namoczonej nocą i ugotowanej)
4 ziemniaki
4 cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
1 jabłko

koncentrat pomidorowy
oliwa
sól
kurkuma
chilli
mielony kminek
majeranek
tymianek
pieprz mielony (podobno nie powinno się mieszać pieprzu czarnego i chilli - ja to zrobiłam z pełną premedytacją...)
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Fasolę ugotowałam osobno. Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w półksiężyce i posiekany czosnek. Dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, posoliłam i chwilę dusiłam. Następnie dodałam pokrojone w kostkę, obrane ze skórki jabłko oraz pomidory. Dusiłam, aż ziemniaki stały się prawie miękkie. Wtedy dorzuciłam fasolę i nadałam ostateczne szlify, nie szczędząc przypraw.

Wskazówki i uwagi:

1. Próbować w trakcie, żeby nie wyszło za ostre.
2. Dobrze smakuje z razowymi grzankami czosnkowymi.
3. Przyda się woda :)
Nadesłał(a) gram-w-zielone, dnia: 2012-06-02 19:56:04.556
Źródło/autor przepisu: http://www.gram-w-zielone.blogspot.com/2012/05/fasolka-po-bretonsku.html

Twoje zapiski: