koncentrat pomidorowy
oliwa
sól
kurkuma
chilli
mielony kminek
majeranek
tymianek
pieprz mielony (podobno nie powinno się mieszać pieprzu czarnego i chilli - ja to zrobiłam z pełną premedytacją...)
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasolę ugotowałam osobno. Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w półksiężyce i posiekany czosnek. Dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, posoliłam i chwilę dusiłam. Następnie dodałam pokrojone w kostkę, obrane ze skórki jabłko oraz pomidory. Dusiłam, aż ziemniaki stały się prawie miękkie. Wtedy dorzuciłam fasolę i nadałam ostateczne szlify, nie szczędząc przypraw.
Wskazówki i uwagi:
1. Próbować w trakcie, żeby nie wyszło za ostre.
2. Dobrze smakuje z razowymi grzankami czosnkowymi.
3. Przyda się woda :)