puszka.pl - pysznie!

Tarta z porem i ziemniakami

Bardzo sycąca.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4

1 1/2 szklanki mąki
ok. 1/2 kostki margaryny
5 ziemniaków
4 jajka
2 pory
sól i pieprz
1/2 szklanki śmietany
bazylia
około 1/2 szklanki wody
bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ziemniaki ugotować w łupinach i schłodzić, por pokroić i udusić na oleju, a z mąki, wody, margaryny i 1 jajka wyrobić kruche ciasto z dodatkiem soli i odrobiną bazylii.

Ciasto rozwałkować i wylepić tortownicę z brzegami, następnie układać warstwami: ziemniaki pokrojone w plasterki i por, zalać jajkami rozmąconymi ze śmietaną i z przyprawami. Piec ok. 30 min w 200 st.

Wskazówki i uwagi:

Można posypać tartym serem.
Nadesłał(a) araksol, dnia: May 28, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: