1 1/2 szklanki mąki
ok. 1/2 kostki margaryny
5 ziemniaków
4 jajka
2 pory
sól i pieprz
1/2 szklanki śmietany
bazylia
około 1/2 szklanki wody
bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ziemniaki ugotować w łupinach i schłodzić, por pokroić i udusić na oleju, a z mąki, wody, margaryny i 1 jajka wyrobić kruche ciasto z dodatkiem soli i odrobiną bazylii.
Ciasto rozwałkować i wylepić tortownicę z brzegami, następnie układać warstwami: ziemniaki pokrojone w plasterki i por, zalać jajkami rozmąconymi ze śmietaną i z przyprawami. Piec ok. 30 min w 200 st.
Wskazówki i uwagi:
Można posypać tartym serem.
Nadesłał(a) araksol,
dnia: 2012-05-28 21:43:19.426
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.