puszka.pl - pysznie!

Jabłkowe ślimaki drożdżowe


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2,3 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
1,2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki cukru
1/3 kostki masła
0,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. 1 łyżkę mąki wymieszać z 1 łyżką cukru, wkruszyć drożdże i zalać 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Dodać następnie resztę mąki, cukru, mleka oraz masło. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Jabłka obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Wiórki przyprażyć na złoty kolor. Jabłka lekko poddusić z cynamonem i na końcu wymieszać z wiórkami.
4. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, rozłożyć na nim jabłka i zawinąć w roladę. Pokroić na kawałeczki i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, skręcaną stroną do góry. Odstawić jeszcze na 15 minut.
5. Piec w temp. 190 stopni C ok. 40 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art. 2000

Twoje zapiski: