Danie ostre, słodkie i słonawe zarazem :) Może pasuje do jakiejś definicji pięciu chińskich smaków ;) Tylko dla osób odważnych, miłośników nietypowych smaków. Dobre, ale nie wszystkim może smakować ;)
100 ml keczupu (najlepszy domowy, mój jest najbardziej zbliżony do tego z przepisu) albo szybko zrobić samodzielnie*
1 dojrzały banan
1 cebula
ostra papryka, sól, oliwa
koperek
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na parę godzin, ugotować w osolonej wodzie.
Przygotować keczup lub wziąć gotowy.
Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać keczup, dorzucić banana w plasterkach. Doprawić ostrą papryką. Wrzucić ugotowaną ciecierzycę, wymieszać, doprawić do smaku. Obficie posypać koperkiem :)
Wskazówki i uwagi:
* 1 spory pomidor lub mały słoiczek koncentratu, mała cebulka, ząbek czosnku, pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru, łyżeczka octu jabłkowego, szczypta cynamonu => zmiksować.
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-05-27 15:01:40.488
Źródło/autor przepisu: przepis własny