puszka.pl - pysznie!

Zielsko na talerzu - kasza z pokrzywą i marchewką

Pierwszy przepis z serii: "zielsko na talerzu - czyli jemy dzikie rośliny i zioła". Właściwie to drugi, bo pierwszym była zupa pokrzywowa z kluseczkami, ale wtedy nie pomyślałam nad wspólną nazwą ;) Jest to dość szybki obiadek, można przygotować go prędzej, zapakować w pudełeczko i zabrać do pracy/szkoły/ na uczelnię :) Danie jak najbardziej "przenośne", dobrze smakuje też na zimno :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

150 g pokrzywy
100 g kaszy gryczanej (najlepsza niepalona)
1 cebula
1 marchewka
kilka listków rozmarynu, szałwii, może być listek laurowy (ale tylko świeży i bardzo cieniutki, delikatny)
sól, oliwa

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę gryczaną do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną w plasterki marchewkę, gdy zacznie być miękka, dorzucamy cebulkę i zioła. Gdy cała zawartość patelni zmięknie (lekko twarda marchewka nie szkodzi, chociaż może to być znak, że była jednak za grubo pokrojona), dorzucamy jako tako poszatkowaną pokrzywę. Szybko mieszamy, aż nabierze takiej żywszej barwy, jak trzeba, to dolewamy kapkę oliwy, solimy.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast kaszy gryczanej pewnie można użyć każdej innej, ale nie próbowałam, to się nie wypowiadam ;)

Świeże liście laurowe mają (jak dla mnie) zupełnie inny aromat! Są lepsze, bardziej żywiczne, aromatyczne... to jest te jasnozielone, ciemnych nie używałam. Niestety... raczej nie do kupienia. Można tylko nabyć drzewko laurowe (nieco wrażliwe na mrozy) i w ten sposób pozyskiwać listki ;)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: May 25, 2012
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: