puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki pieczone przekładane warzywami

Prosta potrawa, szybka w przygotowaniu, bardzo sycąca.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

4-5 ziemniaków
1 cebula
3 spore pieczarki - opcjonalnie
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
2 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków
kminek
listek laurowy
+ śmietana - opcjonalnie

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, cebulę i ew. pieczarki drobno posiekać, warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, układać w naczyniu warstwami, każdą posypywać przyprawami, dusić ok. 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Wskazówki i uwagi:

Po upieczeniu można zalać niewielką ilością śmietany i jeszcze chwilę poddusić.
Nadesłał(a) araksol, dnia: 2012-05-24 16:43:30.153
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: