puszka.pl - pysznie!

Tofuciki z sosem miętowym

Szybki dodatek do obiadu, albo pomysł na przekąskę ;)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

tofu wędzone - pół kostki o wadze 250-270 g
2 łyżki mąki
szczypta czubrycy czerwonej (wg uznania)

sos:
kilka liści mięty
pół małego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ostrej papryki
odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Tofu zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wymieszać z mąką i czubrycą. Uformować niewielkie kulki i smażyć na oleju, obracając z każdej strony.

Sos: porwać miętę na drobne kawałki, wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i ostrą paprykę.

Wskazówki i uwagi:

Nie smażyć na dużym ogniu, bo będą zbyt suche. Smacznego!
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: May 24, 2012
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/05/22/tofuciki-z-sosem-mietowym/

Twoje zapiski: