puszka.pl - pysznie!

Falafel ze szpinakiem

Danie cenione nawet przez mięsożerców :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4

falafel - przygotowany wg tego przepisu
świeży szpinak - sporo, ok. 1 jednorazowa reklamówka
cebula
olej
jogurt grecki - pół szklanki
śmietana 30% - ćwierć szklanki
2 płaskie łyżki mąki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Przygotować falafele. Przebrać i oczyścić (dobrze wypłukać) szpinak, pokroić w paski. Na oleju podsmażyć do miękkości cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać cały szpinak i szybko smażyć na mocnym ogniu, mieszając aż odparuje woda. Dodać sól i pieprz.

W kubku wymieszać śmietanę z jogurtem i mąką, żeby nie było grudek. Wymieszać ze szpinakiem w misce (nie gotować). Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego, poutykać falafle i wstawić do piekarnika na 180 st. C na 30 minut.

Wskazówki i uwagi:

Ja nie dodaję czosnku i uważam, że w tym przepisie ma to sens. W oryginale jeszcze na koniec było posypane orzeszkami pistacjowymi.
Nadesłał(a) zsz, dnia: May 21, 2012
Źródło/autor przepisu: Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki Dania jednogarnkowe wydawnictwa Readers Digest

Twoje zapiski: