makaron (ja robiłam wstążki, ale chyba spaghetti lepszy)
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki
jedno suszone chili bez pestek (albo mniej jak nie lubimy ostrego)
łyżka natki pietruszki
parmezan - opcjonalnie
Przygotowanie:
Pokroić drobno paprykę i chili, czosnek na cienkie plasterki, pietruszkę posiekać. Zagotować dobrze posoloną wodę, wrzucić makaron i w czasie jak się gotuje wlać chlust oliwy na małą patelnię, wrzucić paprykę, chili i czosnek i na małym ogniu smażyć przez jakieś 5 minut, ma się zrobić trochę miększe, ale nie brązowe.
Odcedzić makaron, wymieszać w misce z oliwą papryką, czosnkiem i natką i jak ktoś chce - parmezanem.
Wskazówki i uwagi:
Przełożyć z miski na talerz :-p Znakomite jak wrócimy głodni z pracy i nie mamy obiadu. Albo z zakupów. Albo ze spaceru :)