puszka.pl - pysznie!

Parówki domowej roboty

Parówki sojowe dostępne w sklepach są drogie i zazwyczaj smakują jak podeszwa. Publikuję więc przepis na parówki, które smakują o niebo lepiej niż te kupione.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

250 g tofu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
30 g drobno siekanej cebuli
2 łyżeczki przyprawy smoked paprika
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 mielonego kminku
140 g glutenu

Przygotowanie:

Tofu umieścić w blenderze, dodać 100 ml wody razem z 2 łyżkami sosu sojowego, dodać wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem glutenu, zmiksować, a następnie dodać gluten i ponownie zmiksować.

Z wyrobionej masy formować parówki zawijając je ciasno w folię aluminiową. Tak przygotowane parówki umieścić w naczyniu do gotowania na parze, po czym gotować na wolnym ogniu około 45 minut. I gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Przygotowanie może wydawać się trudne, ale to tylko pozory. Życzę smacznego!
Nadesłał(a) ~tomm, dnia: 2012-05-14 21:49:16.793
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: