makaron penne pełnoziarnisty
szpinak - najlepiej spory pęczek świeżego
ser "dor blue" lub lazur
spora garść czarnych oliwek
3-5 ząbków czosnku
oliwa / olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Opłukany szpinak siekamy, wrzucamy na patelnię, stawiamy na średnim ogniu. Kiedy zaczyna zmniejszać swoją objętość dodajemy przeciśnięty czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojony w kostki ser pleśniowy, pozwalamy mu się rozpuścić. Odparowujemy wodę z patelni, aby sos lekko zgęstniał. Na koniec dorzucamy pokrojone w obręcze oliwki. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość do smaku. Gotowym sosem polewamy ciepły makaron.
Wskazówki i uwagi:
Można oczywiście użyć zwykłego makaronu. Ja po prostu preferuje pełne ziarno ;-) Liczba dodanych ząbków czosnku jest zależna od indywidualnego gustu.