puszka.pl - pysznie!

Penne pełnoziarniste z sosem szpinakowo-niebieskim i oliwkami

Danie dla zdecydowanych fanów szpinaku i serów pleśniowych.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

makaron penne pełnoziarnisty
szpinak - najlepiej spory pęczek świeżego
ser "dor blue" lub lazur
spora garść czarnych oliwek
3-5 ząbków czosnku
oliwa / olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Opłukany szpinak siekamy, wrzucamy na patelnię, stawiamy na średnim ogniu. Kiedy zaczyna zmniejszać swoją objętość dodajemy przeciśnięty czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojony w kostki ser pleśniowy, pozwalamy mu się rozpuścić. Odparowujemy wodę z patelni, aby sos lekko zgęstniał. Na koniec dorzucamy pokrojone w obręcze oliwki. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość do smaku. Gotowym sosem polewamy ciepły makaron.

Wskazówki i uwagi:

Można oczywiście użyć zwykłego makaronu. Ja po prostu preferuje pełne ziarno ;-) Liczba dodanych ząbków czosnku jest zależna od indywidualnego gustu.

Komentarz Puszka.pl: przepis bardzo podobny do Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem :)
Nadesłał(a) una, dnia: May 10, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: