ok. 10 średnich ziemniaków
5 ząbków czosnku
1 cebula
2 marchewki
pęczek dymki
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
200 g białego sera (można użyć fety, bądź sera bałkańskiego)
100 g sera żółtego (oryginalny ser kaszkawał, w zamian można użyć cheddara)
łyżeczka soli
natka pietruszki
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę, marchewki i sery zetrzeć na tarce, posiekać dymkę i czosnek. Całość wymieszać, dodać soli, masła i oleju.
Wstawić do piekarnika na 200 st. C (przedostatnia półka), piec przez 20 minut. Gdy z góry zrobi się brązowawy, przemieszać całość i dodać szklankę gorącej wody, przemieszać i piec kolejne 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Zastrzegam, że patatnik byłby pewnie bardziej intensywny w smaku, gdybym użyła tradycyjnego sirene i kaszkawał.