puszka.pl - pysznie!

Bułgarski patatnik

Wracając wspomnieniami do kilkukrotnie odwiedzanej (i uwielbianej) przeze mnie Bułgarii, natrafiłam na przepis patatnika – ziemniaczanej zapiekanki z tradycyjnymi bułgarskimi serami.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4-5

ok. 10 średnich ziemniaków
5 ząbków czosnku
1 cebula
2 marchewki
pęczek dymki
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
200 g białego sera (można użyć fety, bądź sera bałkańskiego)
100 g sera żółtego (oryginalny ser kaszkawał, w zamian można użyć cheddara)
łyżeczka soli
natka pietruszki

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki i pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę, marchewki i sery zetrzeć na tarce, posiekać dymkę i czosnek. Całość wymieszać, dodać soli, masła i oleju.

Wstawić do piekarnika na 200 st. C (przedostatnia półka), piec przez 20 minut. Gdy z góry zrobi się brązowawy, przemieszać całość i dodać szklankę gorącej wody, przemieszać i piec kolejne 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Zastrzegam, że patatnik byłby pewnie bardziej intensywny w smaku, gdybym użyła tradycyjnego sirene i kaszkawał.
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: May 9, 2012
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/05/09/bulgarski-patatnik/

Twoje zapiski: