makaron (świderki, rurki)
mleko roślinne (sojowe, ryżowe, migdałowe albo słonecznikowa śmietana by matkaweganka)
ocet lub sok z cytryny
sól
przyprawy (bardzo dużo): mój zestaw - pieprz czarny, czosnek, majeranek, bazylia
warzywa: ogórki, pomidor, papryka, rzodkiew, szczypiorek, generalnie, co dusza zapragnie i co jest w lodówce
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente w słonej wodzie. Studzimy pod zimną wodą. Miksujemy z mlekiem do uzyskania konsystencji twarożku "grani". Doprawiamy wg uznania, aż makaron przestanie być wyczuwalny, a wszystko będzie smakowało jak najprawdziwszy twarożek. Zostawiamy na noc w lodówce i rano próbujemy, czy doprawić mocniej. Dodajemy warzywek i pałaszujemy z bułą graham.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli komuś mocno zależy na proporcjach (ja robię zawsze na oko), to myślę, że byłoby tak:
1 makaron:0,8 mleka (jeśli śmietana jest gęstsza można użyć więcej)
Oczywiście, w lodówce może to wszystko zgęstnieć, więc wtedy wystarczy dolać więcej mleka i zmiksować jeszcze raz.
Z przyprawami jest już jednak różnie, bo każdy ma inny smak, więc najlepiej doprawiać po trochu i sprawdzać.
W oryginalnym przepisie na majonez kazano dodać oleju, ale tutaj nie jest bardzo potrzebny - no chyba, żeby dodać parę kropel, aby witaminy z warzyw się rozpuściły ;)
Nadesłał(a) bonamartinka,
dnia: 2012-05-09 09:52:14.379
Źródło/autor przepisu: przepis na Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego + radosna twórczość