puszka.pl - pysznie!

Zupa z młodej pokrzywy

Orzeźwiająca wiosenna zupka ze świeżo zebranych liści pokrzywy.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

250 g młodych liści pokrzywy
1 l bulionu warzywnego
4 średniej wielkości ziemniaki
cebula
łyżka masła
łyżka koncentratu pomidorowego
oregano, sól, pieprz
i śmietana do smaku

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Liście pokrzywy dokładnie umyć, osączyć z wody, a następnie drobno pokroić.
Posiekaną cebulę i pokrzywę zalać wywarem z warzyw. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, koncentrat pomidorowy i oregano. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodać sól i pieprz do smaku. Zabielić śmietaną.
Nadesłał(a) gaja77, dnia: May 8, 2012
Źródło/autor przepisu: Gaja

Twoje zapiski: