puszka.pl - pysznie!

Czarno-białe muffiny

Te przepyszne muffiny znalazłam na niemieckiej stronie. Nieco zmodyfikowałam przepis (może ciut więcej, niż nieco), ale na dole podaję link do oryginału. Wyszły wspaniałe i takie dostojne - czarno-białe ;) Niezłe na eleganckie przyjęcia ;) Ale na kinderbale też pewnie będą dobre. 12 szt. to nie tak znowu dużo, na przyjęcia lepiej robić z podwójnej lub potrójnej porcji. Ale dla rodziny na deser czy jako przekąskę będzie akurat :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10-12 szt.

muffiny:
300 g mąki
100 g cukru
100 g oliwy
200 ml wody
5 łyżek mleka migdałowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
5 kropel aromatu waniliowego

biały krem:
70 g wiórków kokosowych
30 g cukru pudru
5 migdałów
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5-7 łyżek wody

czarny krem:
50 g kakao
50 g (duża łyżka) tłuszczu kokosowego
100 g cukru pudru
2 łyżki wody

posypka:
15 g wegańskiej czekolady (1 listek - 3 kostki)
15 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, nałożyć do foremek, tak ze 2/3 objętości, piec 20 min. w 175 st. C.

Biały krem: migdały i wiórki namoczyć, migdały obrać, wszystko zmiksować. Dodać cukier, zagrzać, dodać mąkę ziemniaczaną. Pilnować, aby się nie przypaliło, szybko mieszać, musi się przegotować, żeby nie było czuć surowizną. Lekko przestudzoną masę nakładać na muffiny, starczy na 5-6. Masa nie może być za płynna, a jak będzie zbyt gęsta, to można ostatecznie nakładać ją palcami, jest dość plastyczna. Na to posypać tartej czekolady.

W kąpieli wodnej zmieszać składniki na czarną polewę. Można zmniejszyć ilość suchych składników i zwiększyć płynów - ta jest dość sztywna, jak jest jeszcze ciepła, daje się formować. Po nałożeniu/posmarowaniu reszty muffinek posypać je wiórkami kokosowymi.

Wskazówki i uwagi:

W oryginale polewa biała była z białej czekolady (ryżowo-mlecznej), cukru, wody i masła. Czarna była z gorzkiej czekolady, cukru, wody i masła. Posypka w obu kolorach to również była czekolada. I ciasto było ciut inne. Kazali dać łyżkę sody, a ja dałam łyżeczkę i jeszcze soda po pieczeniu była lekko wyczuwalna (przed nałożeniem masy na wierzch).
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-05-02 11:30:34.573
Źródło/autor przepisu: tu jest oryginał, który znacznie, a może nie tak znowu bardzo, zmodyfikowałam: http://www.chefkoch.de/rezepte/1811671293462702/Schwarz-weisse-Muffins.html

Twoje zapiski: