puszka.pl - pysznie!

Soczyste burrito z czerwoną fasolą

Często kupujemy gotowe placki tortilli, kiedy przygotowanie własnych jest dziecinnie proste! I smakują znacznie lepiej niż kupne, pełne spulchniaczy tortille. Dlatego zachęcam do samodzielnego stworzenia tradycyjnego burrito.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

placki:
1 i 1/2 szklanki mąki (można użyć kukurydzianej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
3 łyżki oleju
(mokra ścierka kuchenna)

pozostałe składniki:
puszka czerwonej fasoli
puszka krojonych pomidorów
kilka łyżeczek ostrej papryki lub tabasco lub przyprawy do burrito
kilka liści sałaty
cebula
ogórek zielony
pomidor

Przygotowanie:

Mąkę z solą, wodą i olejem ugnieść. Powstałe ciasto podzielić na sześć w miarę jednakowych części. Uformować kulki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienkie placki (wielkości patelni).

Na rozgrzanej (do czerwoności ;-) ) patelni układamy placki z każdej strony po pół minuty. Nie dłużej, bo będą za suche. Smażymy bez oleju! Jest w cieście.

Każdy gotowy placek przykrywamy mokrą ścierką kuchenną (niech leżą pod nią dopóki nie będziemy nakładać farszu), dzięki temu będą elastyczne.

Reszta jest jeszcze łatwiejsza: fasolę z pomidorami podsmażamy na patelni, dodajemy, ostre przyprawy (wedle uznania). Gdy farsz trochę odparuje stanie się bardziej gęsty.

Na gotowe tortille kładziemy liście sałaty, pokrojoną w piórka cebulę, ogórka, pomidora i nasz farsz z fasoli i pomidorów.

Ważne jest połączenie surowych składników, ponieważ stanowią pewien kontrast dla ostrego smaku ;-) Smacznego!
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: May 1, 2012
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.onet.pl/Soczyste-burrito,2,ID468351378,n

Twoje zapiski: