puszka.pl - pysznie!

Surówka zimowa - jabłko + topinambur

Kolejny przepis z niemieckiej strony - okazuje się, że niemieccy weganie mają nawet sporo przepisów na topinambur. Surówka ponoć smaczna, też muszę wypróbować :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 2

200 g jabłek
200 g topinamburu
łyżeczka musztardy
50 ml soku pomarańczowego
100 ml oliwy
szczypta soli, cukru i pieprzu

Przygotowanie:

Topinambur i jabłka dobrze umyć (nie obierać). Pokroić je w cienkie plasterki i układać na przemian w naczyniu.
Pozostałe składniki zmiksować na dressing i polać nim sałatkę.

Wskazówki i uwagi:

Jako że topinambur sam w sobie ma posmak orzechów, można do tego dorzucić kilka, aby wzmocnić efekt :)

Jak się zostawi na noc w lodówce, to smaki się przegryzą i nuta musztardy będzie wyraźniejsza.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: Apr 30, 2012
Źródło/autor przepisu: http://www.chefkoch.de/rezepte/450331137491697/Topinambur-Apfel-Salat.html

Twoje zapiski: