Pieczony ser sojowy
Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, ser z mleka sojowego ;) Różne przepisy na wegańskie sery widywałam, ale ten zadziwił mnie szczególnie ;) Wygląda nieco jak jakieś mięso.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pojemnik 200 ml
łyżeczka bulionu warzywnego
2 łyżki wody
łyżeczka musztardy
100 ml mleka sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki oleju (czosnkowego)
1/2 łyżeczki mąki guar (sproszkowanej gumy guar)
2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
Przygotowanie:
do 15 min.
Wszystkie składniki wymieszać, można pomóc sobie mikserem (skrobia może się niedokładnie wymieszać).
Piec (najlepiej pod przykryciem) 10 minut w 180 st. C.
Można przechowywać 4-6 dni w lodówce zawinięty w papier.
Wskazówki i uwagi:
Mąka guar podobno jest lepsza od mąki z chleba świętojańskiego (karobu), o agarze nie było ni słowa.
W oryginale robi się ten ser w mikrofali, ale wygrzebałam z komentarzy sposób na piekarnik ;) Wydaje mi się, że jednak więcej ludzi ma piekarnik :)
Twoje zapiski: