puszka.pl - pysznie!

Pieczony ser sojowy

Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, ser z mleka sojowego ;) Różne przepisy na wegańskie sery widywałam, ale ten zadziwił mnie szczególnie ;) Wygląda nieco jak jakieś mięso.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: pojemnik 200 ml

łyżeczka bulionu warzywnego
2 łyżki wody
łyżeczka musztardy
100 ml mleka sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki oleju (czosnkowego)
1/2 łyżeczki mąki guar (sproszkowanej gumy guar)
2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać, można pomóc sobie mikserem (skrobia może się niedokładnie wymieszać).

Piec (najlepiej pod przykryciem) 10 minut w 180 st. C.
Można przechowywać 4-6 dni w lodówce zawinięty w papier.

Wskazówki i uwagi:

Mąka guar podobno jest lepsza od mąki z chleba świętojańskiego (karobu), o agarze nie było ni słowa.

W oryginale robi się ten ser w mikrofali, ale wygrzebałam z komentarzy sposób na piekarnik ;) Wydaje mi się, że jednak więcej ludzi ma piekarnik :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-30 15:30:35.652
Źródło/autor przepisu: http://www.chefkoch.de/rezepte/1106701216789541/Veganer-Sojamilchschnittkaese.html

Twoje zapiski: