puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z topinamburu z gałką muszkatołową

To już chyba ostatnia potrawa z topinamburu w tym sezonie. Topinambur zaczyna puszczać łodygi - które korzystają z zapasów bulw.
Zupę robi się szybko, równie szybko znika ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

0,5 kg topinamburu
0,5 l bulionu (lub 2 łyżki bulionu instant* + pół litra wody)
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
oliwa do smażenia
+ natka lub koperek

Przygotowanie:

Przyprawy podgrzać na oliwie, aby dały aromat. Zalać 0,5 l bulionu (jeśli użyliśmy bulionu instant, nie dajemy już więcej soli).

Obrać topinambur, dorzucić do garnka. Gotować 5-10 min. Zmiksować. Na talerzu przystroić zieleniną :)

Wskazówki i uwagi:

* Przepis na bulion instant

Jak ktoś lubi, może podawać z groszkiem ptysiowym, ew. grzankami. Można dodać chili, ładnie się komponuje z łagodnością topinamburu :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: Apr 30, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: