Jako że czosnek niedźwiedzi zdobywa coraz większą popularność, a jednak nie występuje jeszcze w regularnej sprzedaży, prezentuję przepis na przygotowanie takiego czosnku na zaś, aby na trochę nam starczył, jak już go gdzieś dorwiemy ;)
120 g czosnku niedźwiedziego
15 g soli
100 ml oliwy
Przygotowanie:
Liście czosnku opłukać, rozdrobnić, zmiksować, dodawać przy miksowaniu oliwy i soli. Gotową mieszaninę zapakować w słoik i do lodówki ;)
Wskazówki i uwagi:
Taka pasta nieźle udaje przyprawione masełko pod sałatę, rzodkiewkę i świeżego pomidora ;) Nadaje się więc nie tylko jako przyprawa ;) Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, może być lodówka albo piwnica.
Czosnek niedźwiedzi rośnie też w lasach. Jego liście przypominają konwalię (która jest trująca!), ale zapach jest nie do pomylenia ;) Można więc samemu go pozbierać, jak się ma jakiś las w pobliżu. Na pewno występuje w lasach wschodniej Polski (a na 100% przy Puszczy Białowieskiej), co nie znaczy, że gdzie indziej go nie ma ;)