puszka.pl - pysznie!

Warzywny bulion instant

Oto przepis na bulion instant na zapas, dobry do przepisów na zupy, które wymagają użycia wywaru z warzyw oraz dla zabieganych, którzy szybko chcą przyrządzić sobie jakąś zupkę :) Może stać w duuużym słoju w lodówce albo w paru mniejszych :)
Inspirowane pomysłem niemieckim, ale nieco wzbogacone przeze mnie.
UWAGA! Ze względu na dużą ilość soli - używać oszczędnie! Poza tym, jak nazwa wskazuje, to instant, nie daje się tego łychami ;) Dzięki soli może to wytrzymać nawet rok.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 słoje 0,9 l

3 duże marchewki
1 seler
2 pory
4 cebule
1 pęczek natki
1 pęczek szczypioru
1 pęczek czosnku niedźwiedziego lub szczypioru czosnkowego
2 główki czosnku
pęczek lubczyku
sól

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i zioła wyczyścić, grubo pokroić, zmiksować. Na każde 100 g warzyw dodać 10 g soli. Zapakować do słoika, przechowywać w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Można oczywiście dodać jeszcze własne ulubione zioła do tej mieszanki, ale myślę, że ta jest najogólniejsza, do wszystkiego :)

Z bazylią będzie dobra jako baza pomidorówki, z majerankiem - grochówki, z miętą - soczewicowej itd. :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-30 14:53:37.297
Źródło/autor przepisu: inspiracją było: http://www.chefkoch.de/rezepte/1234331228376365/1-A-Suppengewuerz.html

Twoje zapiski: