puszka.pl - pysznie!

Pierogi orkiszowe z farszem z pokrzywy i ziemniaków

Pokrzywa jest bardzo zdrowa - zawiera bardzo dużo żelaza. Należy zbierać tylko młode, delikatne listki, a najlepiej czubki pokrzyw. Teraz jest na to idealny czas, bo rośliny są młodziutkie, a na przednówku zawsze przyda się trochę zdrowia ;)
Danie dla maluszka po 12 m.ż. Bez soli i orzechów po 10 miesiącu.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

nadzienie:
100 g pokrzywy (młode listki)
500 g ziemniaków
1 duża cebula lub dwie małe
2 ząbki czosnku
2 garście orzechów włoskich
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
sól

ciasto:
500 g drobno mielonej mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
1 łyżka oliwy z oliwek
250 ml wrzątku
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Nadzienie: ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać i ugnieść na purée. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek. Podsmażyć. W międzyczasie przelać wrzątkiem pokrzywę, a następnie zahartować ją zimną wodą. Odcisnąć, drobno pokroić, wrzucić na patelnię, wymieszać i chwilę poddusić. Zawartość patelni połączyć z ziemniakami, dodać posiekane lub starte na tarce orzechy. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

Ciasto: ze wszystkich składników ugnieść ciasto, cienko je rozwałkować i wyciąć z niego romby lub krążki. Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Od momentu gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze ok. 3 minut. Na ciepłe pierogi można położyć troszkę masła.

Wskazówki i uwagi:

Magdalena Gembacka: "Do farszu celowo nie dodałam żadnego nabiału, gdyż zależało mi na tym, aby nie zmarnować tego bogactwa żelaza, które jest w pokrzywie, a wapń utrudnia jego wchłanianie."

Ciasto każdy może zrobić wg własnego ulubionego przepisu, ale to jest bardzo fajne, bo z mąki pełnoziarnistej.
Nadesłał(a) ~zuma, dnia: 2012-04-27 19:58:11.375
Źródło/autor przepisu: Magdalena Gembacka, http://ammniam.dziecisawazne.pl/pierozki-z-pokrzywa/

Twoje zapiski: