puszka.pl - pysznie!

Sos grzybowy na zasmażce i śmietanie


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

5 suszonych grzybów
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
sól
pieprz
1/2 szklanki chudej śmietany

Przygotowanie:

Grzyby wypłukać i namoczyć na całą noc w 2 szklankach przegotowanej, letniej wody. Nazajutrz ugotować w tej samej wodzie, do miękkości. Wyjąć z wywaru, drobno posiekać.

Zasmażkę z margaryny i mąki, rumianą, rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, wlać do pozostałego wywaru, posolić, popieprzyć i zagotować, mieszając. Po zdjęciu z ognia dodać grzyby i śmietanę. Wymieszać.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Oct 17, 2000
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 10/2000 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: