makaron (najlepiej "motylki")
szpinak świeży (500-700 gram) i/lub mrożony (1 pudełko - 450 g)
1 duża cebula
1 średni por
2 ząbki czosnku
bulion 1,5 łyżeczki lub 1 kostka
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia
ew. śmietanka sojowa lub zwykła
ew. 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Wstawić makaron, żeby był gotowy równo z sosem.
Pokroić cebulę na drobne, a pora na nieco większe kawałki. Smażyć na oliwie na głębokiej patelni lub w garnku. Gdy wszystko nieco zmięknie dodać pokrojony lub "porwany" na kawałki szpinak (ewentualnie wsypać zawartość mrożonki). Dusić pod przykryciem mieszając, co jakiś czas.
Rozpuścić bulion w 1/4 szklanki wody i wymieszać ze szpinakiem. Wycisnąć lub zetrzeć na tarce czosnek i dodać do sosu.
Podusić 2 minutki.
Aby zagęścić sos można użyć mąki kukurydzianej: wymieszać 2 łyżeczki z wodą i wlać do sosu. Można też dodać śmietanki do gotowania: sojowej lub mlecznej.
Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem, wymieszać i gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Do sosu można dodać wiele innych warzyw np. groszek zielony z puszki lub cukinię w małych kawałkach (podsmażyć z cebulką i porem przed dodaniem szpinaku).