puszka.pl - pysznie!

Wiosenna tarta brokułowo-cukiniowa

Wbrew pozorom tarta nie jest wcale skomplikowanym daniem i można ją jeść na różne sposoby!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 6

ciasto:
szklanka mąki (warto jednak mieć trochę w zanadrzu)
1/2 kostki masła
1/2 szklanki letniej wody
płaska łyżeczka soli

farsz:
(wedle uznania, ja jak zwykle postawiłam na różnorodność)
1/2 pora
2 łyżki śmietany 12%
mały brokuł
cukinia
6 średnich pieczarek
4 plastry sera
4 ząbki czosnku
czubryca
pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Masło kroimy w plasterki i zagniatamy z mąką, wodą i solą.
Z ugniecionego ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie możemy przygotowywać składniki potrzebne do przykrycia tarty.

Pokrojonego w 2 cm plastry pora podgotowujemy w niewielkiej ilości wody, po przestudzeniu dodajemy 2 łyżki śmietany, pieprz i czubrycę. Podsmażamy na oliwie pokrojoną w plastry cukinię*.
Podrumieniamy pieczarki z drobno posiekanym czosnkiem. Dzielimy brokuła na małe cząstki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkujemy okrągły placek, rozkładamy w natłuszczonej foremce, zawijając i przyklejając lekko boki. Ciasto nakłuwamy i wsadzamy na 15 minut do piekarnika (180 st. C).

Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykładamy składniki warstwami:
- pora ze śmietaną
- brokuły
- cukinię
- pieczarki z czosnkiem

i wsadzamy do piekarnika na 20 minut (180 st. C, termoobieg).

Po ok. 10-15 minutach całość wykładamy serem (osobiście nie byłam przekonana do tego sera, ale za namową chłopaka ser został dodany, tarta tym sposobem stała się bardziej zapychająca ;-)).

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

* Cukinia skropiona cytryną chłonie mniej tłuszczu.
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: Apr 17, 2012
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.onet.pl

Twoje zapiski: