puszka.pl - pysznie!

Spaghetti z dynią

Fiwen z wegedzieciak.pl: "Podobny makaron jadłam we Włoszech, ale bez czosnku i bez nerkowców."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kawał dyni, trochę więcej niż ćwierć kilo
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz
garść czarnych oliwek wypestkowanych
pół paczki makaronu spaghetti
garść orzechów nerkowca pokruszonych i podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Dynię pokroić w cienkie paseczki i zapiec w piekarniku (30 min w 200 st. C)

Na patelni poddusić cebulę w 2 łyżkach oleju. Dodać dynię i rozgnieciony czosnek i dusić, aż dynia zacznie się rozpadać. Posolić, popieprzyć, dodać oliwki pokrojone w plasterki.

Ugotować makaron. Do odcedzonego makaronu wrzucić zawartość patelni i porządnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić oliwą z oliwek i posypać nerkowcami.
Nadesłał(a) ~wd, dnia: Apr 15, 2012
Źródło/autor przepisu: fiwen, http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=3758&start=0

Twoje zapiski: