puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka z ziemniaków i dyni


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 ziemniaków
dynia, najlepiej hokkaido (nie trzeba obierać ze skórki! :)
4 cebule
1/2 puszki mleka kokosowego
1-3 łyżki curry
świeży imbir (wielkości kciuka) lub ostatecznie trochę mielonego
sól
pieprz
ew. inne przyprawy, np. gałka muszkatołowa, oregano lub kumin

Przygotowanie:

Ziemniaki, dynię i cebulę pokroić w dość grube kawałki, wymieszać na blaszce z odrobiną oleju, solą, pieprzem, oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C).

Mleko kokosowe wymieszać z curry i startym imbirem. Gdy warzywa są już lekko miękkie, wyłożyć mleko na nie i zapiekać aż do całkowitej miękkości warzyw.

Całość powinna się piec w sumie ok. 40-50 min.
Nadesłał(a) ~wd, dnia: Apr 15, 2012
Źródło/autor przepisu: maga, http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=9792&start=0&sid=a2f5e4db4c1583036a7f7f650df8e1f4

Twoje zapiski: